Nog geen website? Als ondernemer kun je eigenlijk niet zonder. Als je nog nooit eerder een site hebt gemaakt kan alle informatie over hoe je ook daadwekelijk een strak ogende pagina online krijgt best overweldigend zijn. Ik help je een handje. In deze post leer ik je hoe je in slechts 5 stappen online kunt zijn.

Je wilt een eigen site dus je gaat je oriënteren op internet. Volgens video’s op internet kun je in een paar muisklikken online zijn met een gelikte pagina. Is het echt zo makkelijk? Jazeker, en ik ga je uitleggen hoe je dit voor elkaar krijgt.

#1 Kies een domeinnaam

Natuurlijk heb je al een flitsende naam bedacht voor jouw bedrijf dus de volgende stap is om deze naam online te gaan claimen. Je koopt een domeinnaam al vanaf €1,-. De kosten van je domeinnaam komen elk jaar terug. Let op: het handigste is om je domeinnaam bij dezelfde provider te registeren als je hosting.

#2 Kies een hostingprovider

Je hebt je online plekje geclaimd. Mooi. Vervolgens wil je je site daadwerkelijk de lucht in sturen en ook daarvoor heb je ruimte nodig op internet. Een hostingprovider biedt jou deze ruimte aan. Bij de meeste hosts heb je behoorlijk wat online ruimte en kun je ook meerdere domeinnamen registeren.

#3 Een CMS-systeem

Je hebt verschillende systemen om makkelijk en goedkoop een website te maken, bijvoorbeeld Joomla, Wix en WordPress. Dit noemen ze CMS-systemen. Je kunt hiermee prachtige sites maken zonder dat je hoeft te programmeren. Zelf werk ik alleen met WordPress. Het is trouwens goed om te weten dat WordPress twee varianten heeft: WordPress.com en WordPress.org. Als je zelf een site gaat maken met behulp van een betaald theme (zie de volgende stap) gebruik je altijd WordPress.org. Bij WordPress.com kun je ook een upgrade nemen naar mooiere layouts, maar je hebt hier veel minder mogelijkheden om dingen aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan net een andere kleur voor je menubalk.

#4 Kies een theme

Met behulp van een theme kun je jouw website een mooi uiterlijk geven. Tip: Kijk eens op Themeforest, een soort marktplaats voor themes. Je vindt de meest prachtige lay-outs! Alle theme’s hebben demo content. Je kunt de demo versie van het theme bekijken. Met behulp van de demo content ziet jouw site er straks precies zou uit als de demo versie! Je moet natuurlijk wel alle teksten aanpassen. Uiteindelijk kun je het beste ook alle foto’s wijzigen. Je wilt natuurlijk een unieke site en niet een 13 in een dozijn.

#5 Domeinnaam en hosting koppelen

Hosting, check. Domeinnaam, check. Website, check. Nou we zijn er! Tenminste dat dacht ik toen ik ooit begon met mijn eerste site. Maar er gebeurde maar niks. Vervolgens ben ik uren lang gaan prutsen want ik kwam maar niet online. Wat bleek: je moet je hosting en domeinnaam aan elkaar koppelen. Logisch toch. Het was toen een kwestie van een mailtje naar de provider en mijn site kwam online. Om deze reden raad ik het aan een Nederlandse provider te nemen. Dit communiceert net wat makkelijker.

Hulp nodig?

Als het goed is is het jou gelukt! Je hebt een plekje online. Een strak ogende site en een aansprekende naam. Nu begint het pas echt. Je wilt teksten op jouw site – content noemen ze dit in de online marketingwereld. Geen idee waar te beginnen? Niet zo’n schrijver? Ik help je graag verder. Als je graag aan de slag wilt met een eigen theme, maar niet goed weet welk theme passend is bij jouw bedrijf kan ik jou ook adviseren. Ik coach jou dan net zo lang tot jij de site hebt die helemaal klopt met wat je als bedrijf wilt uitstralen.

Stuur me een mailtje of bericht voor een prijsofferte.